woensdag 29 januari 2014

Sitsen

Wat zijn nu "originele sitsen"? Die vraag werd me gesteld, want hierover schijnt verwarring te bestaan. Eigenlijk moet je hiervoor bij An Moonen zijn, die weet er, als onze nationale textiel deskundige alles van en in haar boek
worden ze uitgebreid beschreven, maar ik doe m'n best.
Sits of chintz zijn motieven, die in de 17e en 18e eeuw door de Nederlandse (onze eigen VOC), Engelse en Franse handelsmaatschappijen vanuit India naar Europa zijn meegebracht. Dankzij onze reislustige voorvaderen kunnen wij nu genieten van deze prachtige motieven. De originelen zijn in bezit van diverse musea als het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem, het Fries Museum in Leeuwarden, het Groninger Museum in Groningen, het Zuiderzee Museum in Enkhuizen, het Zeeuws Museum in Middelburg, het Simon van Gijn Museum in Dordrecht, het Museum Spakenburg in Spakenburg, het Marker Museum in Marken, het Victoria & Albert Museum in Londen of het Musee de l'Impression sur Etoffes in Mulhouse enz enz!!
Afbeeldingen van sitsen zijn te vinden in boeken als deze
Ook zijn er stukken in particulier bezit. Zoals dit sitsen dekentje uit de collectie van van An Moonen. 
en dit dekentje uit mijn eigen collectie.
 Deze oude stukken zijn originele sitsen. 

Wij als quilters, die van "oude" stoffen houden, hebben deze originele stoffen niet in onze voorraadkast liggen. Laat staan dat we er in knippen! We zijn daarom ook dolblij met de firma's die reproductiestoffen maken. Reproducties / kopieën van oude motieven, waar we gewoon stukjes uit kunnen knippen. We kennen allemaal de stoffen van onder andere Judie Rothermel, Paula Barnes, Mary Koval en Jo Morton. Marcus Brothers, Windham en Andover maken gebruik van prints uit de privé collecties van deze dames.  Zo ook heeft Windham een paar jaar geleden de collectie Josephine uitgebracht naar stoffen uit de quilt van mevrouw Meester, gedateerd 1800-1810. De rand en het kleine randje, het sitsen hoofdmotief en alle andere stofjes uit de collectie zijn reproducties (kopieën) van de originele stoffen uit deze prachtige quilt.

De sitsen, die wij als quilters kopen en die in winkels in bijvoorbeeld Zutphen, Amsterdam, Utrecht, Etten-Leur worden verkocht, zijn allemaal reproducties (kopieën) van oude motieven. Hier een paar voorbeelden:
het origineel uit mijn privé collectie 
gebruikt voor de reproductie; Gujarat
het origineel uit de collectie van An Moonen
 gebruikt voor de rand Gujarat
 Hier zie je hoe een en ander in z'n werk gaat.
Vanaf de fotokopieën van de stoffen wordt er bepaald hoe de print eruit gaat zien, daarna wordt hij ingekleurd. 
Hier het origineel voor een van de nieuwe collecties, 
particulier bezit (Nel en mijzelf)
en de reproductie Surat
En dan ook maar meteen een foto van de twee nieuwe kleuren 
van de Pomegranate

Originele sitsen kun je niet aan de meter kopen. Originele sitsen zijn in bezit van musea of van particulieren. Reproducties kun je wel aan de meter kopen en wij quilters hopen gewoon, dat er zoveel mogelijk sitsen gereproduceerd gaan worden, zodat we daar lekker in kunnen knippen.
Originele sitsen zijn niet altijd "geglansd". Dit is een misverstand bevestigd door An (Moonen). Het gaat bij sitsen om het motief 

Dan heb ik nog iets raars gehoord. Op de website van Betina wordt beweerd, dat in het middenblok van de Quiltmania Mystery Mountmellick door Di Ford stof van deze firma zou zijn gebruikt. Ik ben eens gaan kijken en heb met stijgende verbazing gelezen hoe zowel Quiltmania als Di als leugenaars worden afgeschilderd. En daar blijft het niet bij. Ook Nel, Dutch Heritage en ik krijgen ervan langs. 
Is dit waar websites voor gebruikt worden? Anderen in diskrediet brengen? Gebaseerd op onwaarheden? Schei toch uit!
Wat betreft het Mystery blok weet ik uit zeer betrouwbare bron (Di zelf!), dat zij voor deze Mystery Quilt een pakket stoffen van ANBO textiles heeft gekregen en zeker niet van Betina. 
Maar als gezegd: schei toch uit, waar zijn we nou mee bezig! Laten we mooie dingen maken! Kijk naar het schitterende blok van Heleni van Til, zij heeft een prachtige sits van Moda gebruikt. Ik zit erbij te kwijlen!! 
Zo erg zelfs, dat terwijl ik wacht op de komst van mijn zusje, besluit lekker wat te gaan zitten werken aan een volgend King George III blok. 
Verder ga ik me zitten verheugen op mijn komende reis naar Di, op mijn workshop bij Threadbear op 15 en 16 februari en op het weerzien met de Secret Sisters.
Positiviteit daar gaat het in mijn leven om!

Een fijne dag!

27 opmerkingen:

Francien zei

Hallo Petra,

Dank voor je uitgebreide en duidelijke verhaal. In het filmpje van Di over de mysterie van Quiltmania, noemt Di de sits die ze gebruikt dat die uit de collectie van jou en Nel komt. Di is dus correct het andere verhaal dus absoluut niet! Ga vooral door met mooie stoffen reproduceren, hartelijke groet
Francien Reijmers

Quiltlia zei

Hallo Petra goed van je dat je zo reageert Wat een flauwekulverhaal gaat er rond .Ga lekker door met je mooie stoffen ,ik denk dat er heel veel mensen blij zijn met die mooie kollecties van Nel en jou.Ik in ieder geval wel.

Groetjes Lia

Diana zei

Lieve Petra,

Bedankt voor je goede uitleg! Misschien moet je dat laatste stukje over Betina maar weg laten want die aandacht zijn ze eigenlijk niet waard en je geeft eerder al heel duidelijk aan dat het jouw stof is. Dat geloven we heus wel door wat we al van jouw vriendschap hebben gezien in gelezen in jouw boeken, de quiltmania en het boek van Di Ford. (ik denk tenminste dat dit voor meer mensen het geval zal zijn)

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van die firma gehoord en heb het nu opgezocht ( tja, als je dt-fouten maakt neem ik je niet zo heel serieus). Ik zie niet dat ze dreigen met juridische stappen dus als ze dat niet durven...geloof ik ze ook niet zo. Misschien is het verstandig om zelf even met een advocaat te gaan praten (1e uur is gratis) en een juridische brief op te laten stellen want wat zij doen is smaad.

Ik kan me voorstellen dat om zoiets te lezen op een site het erg pijn doet dus ik ben blij dat je je op de positieve dingen concentreert. Veel plezier op de reis naar Australie.

Diana

KijkDaarIs zei

Weet je hoe blij wij allemaal zijn met deze prachtige stoffen..de kleuren..de prints...EN....hoe fijn ze te verwerken zijn!!!!
Ik kijk reikhalzend uit naar jullie nieuwe stoffen..een klein tipje van de sluier heb ik gezien...enneh...ze zijn om te water tanden !!!!!!!!!
Hele fijne avond!

Judith zei

Dank je wel voor een prima uitleg. Ik realiseer mij maar al te goed dat het niet altijd eenvoudig is om je oren te sluiten voor negativiteit en dat het oplucht om je hart te luchten. Dit is allemaal angst van betina en kost jou (lijkt mij) allemaal kostbare energie.Lekker bezig blijven met waar jullie zo goed in zijn. Je hebt twee mooie winkels, super meiden die ons daarin welkom heten, je hebt twee prachtige boeken, maak je mooie stoffen en breng je ons prachtige quilts. Geniet ervan, goede reis straks "down under". Overigens, enorm kinderachtig van Betina

marianne zei

Dank je wel voor de mooie foto`s en de mooie stofjes die er aan komen.Heb het ook gelezen bij Betina maar laat me door hun mijn plezier in JULLIE stofjes niet ontnemen
Zijn veel te mooi !!!!

Rennie zei

Goed zo Petra daar hou ik van. Recht is recht en laten zij die vol frustraties zitten, dat lekker bij zich houden. Jouw energie zorgt er voor dat wij kunnen meegenieten van al die prachtige reproductiestoffen. Ik heb het boek van An Moonen ook, maar geniet van de korte en zeer duidelijke uiteenzetting op je blog. Blijf svp zo doorgaan en trek je niets aan van al die negativiteit. Bedankt.

Ineke M zei

wat een gedoe Petra !!
heel veel plezier in Australie
kan niet wachten op jullie nieuwe stoffen!!
lieve groet Ineke

Guusje, zei

Bedankt voor de geweldige uitleg. Zo weet ik weer iets meer van deze prachtige stoffen. Jammer dat er zo negatief wordt gedaan niets van aantrekken ik ben ook van mening dat jullie prachtige stoffen maken en hoop dat jullie deze nog lang zullen blijven maken. Veel plezier op de reis die je straks gaat maken. Groetjes Petra

Annelies zei

Laten we genieten van de mooie, uiterst gezellige winkels in Zutphen en Amsterdam en van de schitterende stoffen.

Phyllis zei

Goh, dit is weer eens helemaal aan mij voorbij gegaan.... gelukkig maar... klinkt als onzin en zonde om daar tijd aan te besteden, maar als ik het zo lees, kan ik me voorstellen dat jij / jullie je daar enorm aan ergert/ ergeren.
Gelukkig heb je een prachtige reis in het vooruitzicht! Wow! We gaan het graag volgen!

Hubertine zei

Ook ik leef geloof ik onder een berg heerlijke stofjes......want ook aan mij is dit voorbij gegaan.
Heel goed dat je hier duidelijkheid hebt gegeven. Geniet van je prachtige reis.

betty prins zei

Heel veel plezier in Australië, ben maar een klein beetje sjalou...., geniet van het weerzien met Di!
Wij zijn trots op alles wat jij en Nel en Di en nog zoveel meer creatieve mensen voor ons quilters ontwikkelen! Ik kijk uit naar de nieuwe stoffen!!

christine zei

ach Petra geniet van de mooie dingen en laat de andere roepen wat ze willen . jouw stoffen zijn prachtig ik geniet volop van de Quilt mania bom van Di Ford en de prachtige stoffen ook al ben ik niet zo goed in mijn werk zoals andere laten zien en ik zie hier en daar best wel dat het niet perfect is ,,maar het gevoel als ik weer een bloem op de lap heb gekregen zonder al teveel moeite dat is onbeschrijfelijk ik geniet er zo van dat ik soms vergeet dat er ook nog gekookt moet worden voor manlief hihi

heel veel plezier in Australië

christine

Heleni zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Heleni zei

Hè gatsie, is er weer een die onrust stookt.
Wat wint diegene er mee, nou niks, Petra. Want heel veel mensen geloven in jou en Di, dat is wel duidelijk uit alle reacties.
Ik ben alweer nieuwsgierig naar de nieuwe stoffen!
Veel plezier in Australië.

Ps. Bedankt voor je compliment en de link, leuk!

Josephine zei

You go girl!!! Heerlijk om te lezen, en heerlijk hoe je precies die punten aanpakt die ik tenenkrommend las op de site van Betina. Niet echt een slimme zet van ze, zakelijk gezien! Maar wij hebben lekker twee heerlijke winkels en bergen positiviteit!!! Veel plezier down under, XXX

Hermien Dave zei

Wat een heerlijk verhaal en duidelijk. Ik hoop dat jullie nog veel mooie stoffen gaan ontwerpen :) En die andere verhalen, och Peet, "jaloezie", zielige mensen hoor. Maar je weerwoord is GEWELDIG :)

Fijne reis en tot gauw maar weer.

Liefs Hermien

Rita zei

Bedankt voor de duidelijke uitleg, en laat al het negatieve maar ver achter je. Gr, Rita

Dutchquiltcat zei

Ja wat een pretenties hebben deze mannen toch,
Ik heb in India heel veel sitsen gezien en die kwamen echt niet uit nederland ,
Het idee dat zij dat uigevonden zouden hebben.
Fijne reis en de groeten aan de bekenden daar
Joes meester,
Ps leuk om onze familie quilt in je uitleg te zien.

Renée zei

Sometimes the truth really needs to be exposed. In this case, this allows us to witness how much we value you, your honesty, your respect for others. We love you. Continue to delight us with your fabrics and your quilts
Soon for a visit in Holland?

Supergoof zei

Zet 'm op Peet! Wij zijn blij met jou!
:o)

Joke zei

Goed en duidelijk gezegd hoor. Houd jij je maar lekker bij al het positiefs dat je in je hebt!

Alida_PV@hotmail.com zei

Beste mevrouw Prins,
Nog nooit heb ik me ingelaten met reacties op het internet.
Maar nu moet me iets van het hart.
Als quiltster van de oude garde heb ik altijd allerlei stoffen gebruikt.
Zo ook heb ik de stoffen van Meneer Den Haan en Wagenmakers gebruikt.
Ik zal niet de enige zijn die met hun prachtige stoffen gewerkt heeft.
En met plezier kan ik u zeggen.
Nu vertelt u een verhaal over wat echte sitsen zijn. Dat is een mooi verhaal.
Ik heb uw hele verhaal gelezen en ik ben ook eens op die andere site gaan kijken.
En ik heb ook alle reacties gelezen.
Wat is er nu aan de hand?
Waarom doet iedereen zo lelijk over de stoffen van Meneer Den Haan en Wagenmakers?
Mogen zij soms hun stoffen niet meer verkopen?
Ik weet niet hoe lang ze al stoffen verkopen, toch meer als dertig jaar, denk ik zo.
En nou zijn ze ineens niet meer goed genoeg.
Ze worden tegenwoordig zelfs nagemaakt heb ik gezien.
Dit moest me even van het hart.
Groeten, Alida

Meghan zei

Hi Petra,we (The Sisters) are all looking forward to your visit to Australia. Travel safely and see you soon, Love, Meghan

Anoniem zei

Petra, dat heb je mooi verwoord en ik ben het helemaal met je eens. Groetjes Wilma

Ageeth Dorsman zei

Beetje late reactie, maar ik heb het toch eens even (van beide kanten) gelezen. Een heel duidelijke, en vooral heel nette, uiteenzetting hier
op je blog, en helemaal waar! Met modder gooien is heel makkelijk, wordt te vaak gedaan en levert uiteindelijk niets op. Ik ben momenteel aan het werk met de prachtige stoffen van Anbo, oa. de
Gujarat en de Pomegranate, en wat ben ik er enorm blij mee!!! Dus hier een heel tevreden quiltster, laat dat ook duidelijk zijn...
Groetjes van Ageeth